Nieuws

16 oktober 2016 - Levensveranderende vluchten

Op dit moment is Marijn volop aan het vliegen. Zeker nu hij tijdelijk de enige aanwezige piloot is. Onze collega’s Brent & Helena zijn namelijk in Namibië, waar ze zojuist trotse ouders van een tweede dochter zijn geworden.

Marijn vliegt veel patiënten af en aan van Cavango (waar de kliniek van Dr. Tim Kubacki is) naar onze stad Lubango. De laatste paar maanden heeft Marijn op deze route veel vrouwen gevlogen die “obstetrische fistel” hadden. “fistel” betekent letterlijk “gat”. Deze ontstaan doordat meisjes te jong zwanger zijn (14 a 15) en/of te lang aan het bevallen zijn (4 a 5 dagen!). Door deze schade is er geen controle over urine en soms zelfs ontlasting. Je kunt je misschien voorstellen dat deze vrouwen niet lekker ruiken. Vaak verliezen de moeders hun kind, maar ook hun man, hun waardigheid en soms zelfs hun plek in hun gemeenschap.

Gelukkig zijn er verschillende fondsen die geld beschikbaar maken om deze vrouwen te opereren en zelfs te helpen met transport, wat soms werk voor MAF betekent. Een goed voorbeeld was Christina. Ze was zeer timide toen Marijn haar eerst naar het ziekenhuis vloog. Ze maakte weinig contact en was waarschijnlijk ook gespannen voor het vliegen. 

Toen Christina na verschillende operaties helemaal “droog” was, kon ze door Marijn terug gevlogen worden. Dit keer kon je haar niet over het hoofd zien. Ze straalde, ze sprak met verschillende mensen, ze was zo ontzettend blij en een compleet ander mens. Christina heeft meer terug gekregen dan alleen haar gezondheid!


 Reactie op dit item

Naam: 
Emailadres: 
Reactie: 

Reacties:

Er zijn geen reacties.
(c) 2010 Copyright Marijn en Noortje | Site by Gopublic