Angola


Het Land

Angola is een land in Zuid-West Afrika, ten zuiden grenst het aan Namibie en ten noorden aan Congo.

Voorheen was het een Portugeese kolonie, de officiele taal is nog steeds Portugees (naast veel lokale talen). Het land heeft ongeveer 18,5 miljoen inwoners, waarvan 40% in armoede leeft. 47% hangt inheemse godsdiensten aan, 38% is katholiek en 15% protestant. Slecths 2 op de 3 kinderen die geboren worden haalt de leeftijd van 5 jaar! De algemene levensverwachting ligt op 55 (dit was een paar jaar geleden nog maar 38).


Toen Angola in 1975 afhankelijk werd van Portugal, brak er een burgeroorlog uit tussen een aantal politieke groeperingen. Deze oorlog duurde 27 jaar een heeft de hele infrastructuur van het land onderuit gehaald. Naar schatting liggen er tot op de dag van vandaag (2013) nog miljoen landmijnen. MAF ondersteunt organisaties die zich inzetten om de landmijnen te verwijderen.
MAF begon in Angola in 1989, midden in oorlogstijd. Langzaam groeit Angola de gevolgen van de verwoestende oorlog te boven. De jaren van oorlog hebben naar schatting aan 1.5 miljoen mensen het leven gekost en heeft nog eens 4 miljoen mensen van hun thuisbasis verdreven.
 

MAF in angola

Sinds 1989 heeft Mission Aviation Fellowship de essentiele onder-steuning verleend aan ziekenhuizen, NGO's, zendingsorganisaties en kerken in Angola.
Op de kaart hiernaast staan de vliegveldjes rondom de stad Lubango, die MAF, in samenwerking met een aantal ziekenhuizen, bereikt met het flying doctor programma. De nummers langs de lijnen geeft de vliegtijd in uren weer.
Het flying doctor programma is een nieuw programma, opgezet samen met het CEML ziekenhuis in Lubango. Het doel is om het ziekenhuis naar de mensen te brengen in alle afgelegen communities. Een voorbeeld hiervan is te zien in het filmpje Living Truth Mukwando wat u hier vindt.
Voor andere organisaties vliegt MAF in principe heel Angola door.
Het team in Angola is betrekkelijk klein en bestaat, inclusief ons, uit slechts drie westerse gezinnen, allemaal piloot. Marijn is de enige piloot-monteur van het programma. Daarnaast zijn er nog twee Angolese monteurs en lokaal kantoor personeel.
 

De Vliegtuigen

Het MAF programma in Angola telt slechts drie vliegtuigen, waarvan er twee nog maar sinds voorjaar 2013 operationeel zijn. De Cessna 182's zijn uitgerust met een Dieselmotor van SMA. Marijn zal in eerste instantie voornamelijk met de kleinere vliegtuigen vliegen.
(c) 2010 Copyright Marijn en Noortje | Site by Gopublic